събота, 2 декември 2023 г.

Блокадите остават, протестиращите отказват да се срещнат с министъра на енергетиката

Блокадата на възлови пътни артерии в Старозагорско е продължила цяла нощ и продължава и към този момент.  Протестиращи миньори и енергетици блокират вече повече от денонощие преминаването през прохода Хаинбоаз в района на село Гурково, детелината на автомагистрала „Тракия“ към Стара Загора и Хасково на 208-и километър и главния път София- Бургас, предаде Нова телевизия.

„Ние нямаме намерение да се отказваме. Няма напрежение между протестиращи и полиция. Имаме покана за среща от академик Николай Денков и все още обмисляме дали да приемем“, заявиха от синдиката. Енергетиците настояват за промяна на Териториалните планове за справедлив преход.

Вчера за кратко представители на местния бизнес блокираха и движението в част от централния булевард в Стара Загора. „Ние дойдохме от работните си места, за да искаме прозрачни и ясни решения за нашия регион. Поводът е Териториалният план за справедлив преход“, каза по време на протеста Славин Янакиев, изпълнителен директор на „Прогрес“ АД. Стара Загора трябва да продължи да просперира. Трябва да се развива този град, каза той. И допълни, че е необходимо да има ясен процес на обсъждане, ясни цели и стратегия за развитие. „Ние не искаме да закриваме този град“, каза още Славин Янакиев.

Борисов и Василев се разбраха: Ето докога ще работят въглищните централи

Протестиращите енергетици и миньори отказват да се срещнат с министъра на енергетиката Румен Радев в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2“. Той отправи покана за 13 часа. Те продължават блокадата на магистрала „Тракия“ и на Подбалканския път в района на Гурково и заявяват, че няма да отстъпят от исканията си.

„Категорично – не. Среща, някой, ако иска да ни види, някой, ако иска да разговаря с нас – тук. Предлагам на министъра да отворят магистралата – да спре тук. Ако решат – ние ще допуснем да разрешат на министъра да спре тук“, заявиха протестиращи на блокадата при Гурково.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html