сряда, 1 май 2024 г.

Само една марка овче сирене у нас била с овче мляко

Снимка: ANTENI.INFO

Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко, сочи проучване не Сдружението за достъпна и качествена храна, цитирано от БНР.

Същото изследване, направено в акредитирана международна лаборатория, открива фрапиращ дори за екипа на лабораторията резултат на биволско сирене без нито грам биволско мляко, което е предизвикало необходимостта тестовете да бъдат повторени и потретвани, акцентират от Сдружението.

В края на май Сдружението за достъпна и качествена храна публикува резултати от подобно проучване, което откри, че едва едно от петте най-скъпи овчи сирена у нас съдържа само овче мляко. Това е вторият анализ на сдружението, направен заради силен потребителски интерес, като сега са тествани 10 марки сирена и кашкавали.

Резултатите от изпълнените от една от най-авторитетните референтни международни лаборатории тестове са сходни – само един вид от тестваните най-скъпи и най-популярни овчи сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко, като лидер в тази антикласация е биволско сирене, направено без биволско мляко. Производителят е сред водещите фирма в бранша – твърдят от Сдружението. Останалите продукти, освен овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко и практически са смес, а са обявени за овче сирене.

Освен че заблуждава потребителя, констатираното нарушение е в разрез с принципите на конкуренцията, защото към момента 1 литър овче мляко е три пъти по-скъпо от кравето мляко, с което се размесва – коментират от Сдружението. От там потвърдиха, че производителите, чиито продукти са тествани, са същите, като в изследването от май.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html