сряда, 4 октомври 2023 г.

5053 общински съветници избираме на местните избори на 29 октомври

Росица Матева
Снимка: БГНЕС

5053 общински съветници избираме на местните избори на 29 октомври. Това каза на брифинг  заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, цитирана от БТА.

Тя посочи, че на 27 септември ще бъде изтеглен жребият за поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината. Номерата на местните коалиции и независими кандидати следват номерата на партиите и коалициите, съгласно поредността на вписване на заявленията в регистъра на общинските избирателни комисии (ОИК), добави Матева. Тя припомни, че крайният срок за регистрация на кандидатите за участие във вота е до 26 септември.

До 23 септември регистрираните в ЦИК коалиции, могат да правят промени в състава и наименованието си, а местните такива в ОИК, каза Матева. Тя отбеляза, че на страницата на ЦИК вече фигурират списъците с имената на гражданите, подписали се в подкрепа на политическите формации. Тя призова, ако има избиратели, които фигурират, но не са се подписали, да отправят сигналите си към Комисията за защита на личните данни.

Попитана как ще изглежда софтуерът на машините, Матева заяви, че има изискване към изпълнителя да предложи два варианта. Изискването на ЦИК е избирателят да не трябва в самото начало да определи в кои и в колко от видовете избори ще гласува, да може да се връща и да променя своя избор. По думите ѝ ще стане ясно как ще се случи това, след като бъдат проведени преговори с изпълнителя и бъде сключен договор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html