петък, 22 септември 2023 г.

Денков: Зърнопроизводителите се държат като терористи, не преговарям с терористи

Снимка: Стоп кадър

„Отказаха (Зърнопроизводителите) да дойдат днес в 11 часа на среща. Аргументите, които използват са несъстоятелни”, каза Денков.

„Каня отново тези производители да дойдат в МС, за да обсъждаме конкретните теми, а не да протестираме по принцип”, каза Денков.

„През последните 2 дни започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това: „Ако не го направите, ние ще блокираме държавата”. Аз с терористи не преговарям, очаквам да дойдат на масата и да преговаряме по същество”, каза Денков.

Връзката се късала от другата страна, смята той.

„Аргументите им са напълно несъстоятелни. Не може сектора да твърди, че няма грижа от държавата, при положение, че над 2 милиарда лева държавата дава, не може да се отнася с пренебрежение към европейските изисквания, при положение, че тракторите, с които искат да запушат пътищата, са купени с европейски средства, не могат да казват, че не ги интересува Европа, при положение, че повечето от средствата, които получават като субсидии и помощи, са европейски. Нека да се откажат от европейските средства тогава и тогава да слагат забрани за украинските стоки по решение на Европейската комисия. Така че трябва да бъде пределно ясно – има нужда от диалог. Те трябва да намерят пътя за преговорите в Министерския съвет”, каза Денков.

Според него в началото е имало опит да диалог в конкретика, но в един момент браншът е променил подхода и е използвал фалшиви аргументи, за да откаже преговори.

Българските зърнопроизводители заплашиха с протести, след като депутатите решиха да отменят забраната за внос на украински зърно. Европейският съюз също гласува да не продължава забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна. От своя страна Полша, Унгария, Словакия и Румъния по-рано заявиха, че могат да разширят ограниченията едностранно.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html