неделя, 26 май 2024 г.

България ще вдигне забраната за внос на украинско зърно

За последните над 30 години у нас основно се отглежда зърно.
Снимка: БГНЕС

Парламентът реши забраната за внос на украинско зърно да отпадне, предаде репортер на „Фокус“.

Това стана ясно, след като решението бе прието със 124 гласа „за“, 69 „против“, а 8 гласуваха с „въздържал се“.

В хода на дебатите участие взе и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Обсъжданията продължиха близо три часа, в които депутатите спореха относно това дали трябва страната ни да се откаже от ембаргото.

„Ако някой ден трябва да пишем учебници и в тях трябва да запише определението за национално предателство, това, което сте на път да извършите, може да го запише вътре като пример. Тотално отказване от българските интереси“, заяви Деян Николов от „Възраждане“.

Той каза още, че зърнопроизводителите са участвали в икономическата комисия, където първо бе разгледано решението. По думите му те са били твърдо против отпадането на забраната, защото според тях това би било пагубно.

Третата политическа сила смята, че цените на на храните и инфлацията няма да спаднат, както заявиха премиерът и финансовият министър вчера.

В отговор на „Възраждане“ министър Вътев помоли темата да не се обръща в популизъм. Той обясни, че дори в момента влизат ураински стоки. Министърът каза, че трябва да бъде завишен контрола върху вноса.

Драгомир Стойнев от БСП поиска макроикономическият анализ на Министерския съвет, за да може цялото народнопредставителство да се запознае с данните, които показват, че забраната може да отпадне. По думите му, ако такъв не бъде предоставен, не би могло да отпадне ембаргото.

От ПП-ДБ определиха като излишни исканията за представянето на анализи. Според Искрен Митев това е разиграване на министъра.

Иван Иванов от БСП каза, че ако днес българският парламент приеме решението за отпадането на забраната, това ще предизвика международен скандал, тъй като министърът вече четири пъти е гласувал за продължаването на ембаргото.

Костадин Костадинов отчете, че в Украйна е разрешено използването на ГМО-та, които обаче не са разрешени в България. Той попита каква е гаранцията, че българския пазар няма да се „наводни“ с такива стоки.

Искрен Митев репликира лидера на „Възраждане“ заявявайки, че забраната не работи. Той още така го обвини в разпространение на невярна информация.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html