сряда, 4 октомври 2023 г.

Първият шах на Нургюл Салимова показаха в музея в Попово

Снимка: ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПОПОВО

Първият шах на Нургюл Салимова бе показан в историческия музей в Попово, съобщи БТА. На него заелата второ място на Световната купа по шахмат за жени в столицата на Азербайджан Баку през август Салимова започва да учи играта, обясни директорът на културната институция Владимир Иванов.

Шахът е постъпил като експонат в музея от 2016 г., припомнят от екипа. Тогава Салимова става световна шампионка за девойки до 12-годишна възраст. Дарението е направено лично от нея.

През 2016 година Нургюл Салимова получава званието Почетен гражданин на община Опака. Почетното отличие на тогава 13-годишната Салимова е връчено на 28 октомври. Тя е най-младият почетен гражданин на Опака.

Сега шахът е един от атрактивните експонати на Историческия музей в Бялото градче. „Всеки се впечатлява като влезе, любопитно е, още повече след успеха на нашата землячка през август“, коментира Владимир Иванов.

Селимова беше посрещната в родното си село Крепча с голямо тържество, организирано от кметството и от ръководството на община Опака.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html