четвъртък, 30 май 2024 г.

42 партии и 8 коалиции са подали документи за участие в местния вот

Снимка: БГНЕС

До момента 42 партии и 8 коалиции са поддали документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в изборите за местна власт. От тях са регистрирани 24 партии и 3 коалиции, а за останалите изчакват проверка на подписките и съпътстващата документация.

„Днес и утре ще бъде взето решение и ще бъдат регистрирани всички подали документи. Няма никакви проблеми, всичко върви в срок, нормално и спокойно“. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева, предаде БГНЕС.

Матева коментира, че предстои актуализация на софтуера на машините. Днес регистрация в ЦИК подадоха първо ДПС, подплатена с 5000 подписа, а час по-късно БСП представиха 6000 подписа за тяхната регистрация. Досега регистрация са внесли от СДС като самостоятелна партия, но в повечето общини ще участват в коалиция с ГЕРБ. „Възраждане“ и „Спаси София“ също вече внесоха своите регистрации.

Във вторник коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще представи своите кандидати за предстоящите местни избори.

Срокът за регистрация на партиите и коалиции продължава до 13 -ти септември. Изборите за кмет на община, общински съветници, кмет на кметства и районни кметове на София Варна и Пловдив ще се проведат на 29 октомври. Предизборната кампания стартира месец по-рано – на 29 септември. Вече са назначени 160 общински избирателни комисии, които са съгласувани с политическите сили.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html