сряда, 4 октомври 2023 г.

Депутатите се върнаха, но нищо не е същото

Снимка: ANTENI.INFO

Евелина Гечева, за в. „Галерия“

Парламентът стартира работата си след ваканцията в коренно променена ситуация. Да се надяваме, че депутатите са си отпочинали добре, защото ги чака тежка работа. Новият политически сезон идва с повече въпросителни, отколкото е имало в последните няколко години. Имаме едно брутално знаково убийство. Имаме махнат предсрочно главен прокурор. Имаме и завърнал се от изгнание бивш хазартен бос. Като добавим Брат Галев с необяснимата му кончина, както и мътната история с Къро, хората вече сглобяват всякакви версии, намесвайки дори Пригожин и какво ли още не.

Началото на новия политически сезон ще е не само чисто физически в променена среда – знаем, че депутатите пак се връщат в Партийния дом, но не това е най-главното. В обществото ни назряха куп въпроси, на които политиците дължат пред обществото честни и изчерпателни отговори.

Първият съществен въпрос е доколко в мнозинството има все още реална воля за промени. Хора на Борисов са на новите си стари места в администрацията, схемите си продължават постарому и хората се питат в какво точно се състои обещаваната преди последните парламентарни избори промяна.

Е, част от нея е налице с връщането на Васил Божков и дадените от него показания, че е плащал на герберските си покровители „такса спокойствие“. Но тази промяна изобщо не е в резултат от усилията на които и да било политически сили. Те са се втренчили в собственото си оцеляване и всеки ден, всеки час, в който са на власт, им е безценен.

Та с Божков е свързан един от първите важни отговори, които избирателят очаква – ще има ли някакви реални последствия от неговите показания? Да, съдебната власт е независима, всички знаем това. Но знаем и какво решаващо значение има политическата воля да се случи каквото и да било в държавата. Или пък да не се случи.

За избирателите е повече от важно да разберат и дали в политическата каста имат идея кой ликвидира Алексей Петров и защо. И ако знаят, да споделят. Че органите няма да хванат извършителя, е ясно. Но не е никак нормално целокупната депутация да мълчи като партизанин на разпит. Ами изкажете се, бе! Всички му целувахте ръка в един или друг момент и всички искахте от него разни неща. Не е случаен човек и не е нормално това оглушително мълчание.

И други въпроси чакат да тръгне парламентът, та белким някой отговори. Например, част ли е ДПС от управляващото мнозинство? С махането на Гешев ли приключи съдебната реформа? И ще се приемат ли важните поправки в законите за службите, които да лишат президента от огромната му власт върху тях?

29 октомври не е никак далеч. И все ми се струва, че някъде там ще приключи управленската ротация. Без да се е сбъднала.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html