сряда, 4 октомври 2023 г.

Блинкен смята, че Украйна е готова за мирни преговори с Русия

Антъни Блинкен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В скорошно интервю за телевизионния канал ABC News държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е уверил, че ако Москва демонстрира интерес към мирни преговори за Украйна, Киев ще се съгласи да ги започне, а Вашингтон ще подкрепи процес, цитира агенция Фокус. По този начин всъщност той обяви готовността на украинските власти да преговарят с Русия за прекратяване на войната – изявление, което предизвика буря в страната.

„Когато става въпрос за преговори, за танго са нужни двама. И досега не сме забелязали никакви признаци на интерес към дипломацията от страна на Владимир Путин. Ако той прояви такъв, тогава мисля, че украинците ще бъдат първите, които ще влязат в преговори, а ние ще ги закрепим. Всички искат този военен конфликт да приключи, но той това трябва да стане при справедливи и устойчиви условия, които отразяват суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, обясни Блинкен в интервюто.

Изявлението му бе коментирано от Telegram канала „Политика Страны“. Блинкен не е имал предвид буквално готовността на Украйна за преговори, ако Путин се съгласи на такива. И още нещо: Киев и Западът са готови да преговарят с Руската федерация при свои условия, най-вече изтеглянето на руските войски от територията на Украйна. Но Путин не е готов да приеме тези условия и затова няма преговори.

„Въпреки това, формата, в която бе направено изявлението на Блинкен, е забележителна сама по себе си, тъй като създава впечатление (по същество неправилно), че Украйна е готова да преговаря, но Путин не иска… Интересно е също, че това изявление бе направено след пътуването на Блинкен до Киев, където според някои американски експерти някои политици вече мислят за замразяване на войната“, пише каналът.

„Политика Страны“ също припомня, че миналата есен в Украйна бе взето решение да се забранят преговорите с Русия, докато Путин остава на власт. И тази забрана не е отменена, „въпреки че украинските власти не са я споменавали от доста време“.

По-рано през деня президентът на Бразилия Лула да Силва подчерта, че подходящото място за обсъждане на войната в Украйна е Общото събрание на ООН. Според него това е „мястото да поканим Путин и Зеленски на масата за преговори“.

През август първият дипломат на Киев Дмитрий Кулеба заяви, че Украйна е готова да започне преговори с Руската федерация чрез посредник, но само след изтеглянето на руските войски от страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html