сряда, 4 октомври 2023 г.

Ананиев с подробности за електронното връчване на фишове и въвеждането на норма за наркотици

Снимка: БГНЕС

Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ коментира електронното връчване на фишове: „За да има превенция, трябва да можеш да бъдеш глобен. Имаме голям проблем с връчването на глобите. Те са задължителни, но трябва да ти връчат глобата или акта, за да започне да тече срокът за обжалване и възможността, ако го платиш за срок от две седмици, има намаляване на размера на глобата“.

„Най-добрият подход е електронно връчване. Върви се в посока връчване по имейл”, категоричен е той.

Той обясни, че се подкрепя и идеята при проверка на пътя да се връчват глоби и актове не само на шофьорите, но и на техните спътници. „Фокусът е и да ударим хората, които карат без книжки.”

Според него всеки човек в един или друг момент трябва да получи документ от държавата и тогава регистрира имейл.

„Фокусът на едни от промените, които приехме на първо четене е да ударим шофьорите без книжки. Вдигаме глобите. До момента глобата е 100 лева. Преди време имаше акция хващаха по 600 водачи на седмица без книжка и глобата е 100 лева”, каза още Ананиев.

Друга идея – ако мине шофьор на червен светофар, да получава СМС веднага, че е глобен.

„Преди седмица имаше среща в МС, свързана със справянето с пътния травматизъм. Правят се четири нови лаборатории за тестовете за алкохол и наркотици на водачите, като идеята е за седмица да излизат резултатите. В момента има и хора, които несправедливо страдат от наркотици и техните аналози – тези, които взимат определени лекарства, или са употребили наркотици преди 2-3 седмици”, обясни още Ананиев.

„Искаме да има норма за наркотиците, както има и за алкохола. Има 9 или 10 държави в Европа, чийто пример да въведем – прагове, които определят дали си под влияние на наркотици”, добави той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html