вторник, 3 октомври 2023 г.

Пристигна първата част от наземната апаратура за медицинските вертолети

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Първата част от наземното оборудване на хеликоптерите за спешна медицинска помощ по въздуха е доставена в България, съобщиха от пресслужбата на здравното министерство.

Доставката е извършена по договора с италианската фирма „Леонардо“ АД. Оборудването е разположено в хангара на Специализиран отряд „Въздушно наблюдение“ към Главна дирекция „Гранична полиция“. В процес на подписване е договор за отговорно пазене между МЗ и МВР, чрез който да бъдат определени правата и задълженията за отговорно съхранение и опазване на приетото наземно оборудване, до преместването му в хангар, собственост на МЗ. В него ще бъде и първият от общо шестте очаквани хеликоптера.

От 200 артикула, към момента са доставени 91, включително два комплекта специализирана апаратура, инструменти и тестово оборудване, необходими за извършване на планирани технически инспекции и непланирано техническо обслужване; подвижна наземна хидравлична установка, както и всички необходими документи за общото наземно оборудване „Изграждането и въвеждането в експлоатация на системата за медицинска помощ по въздуха е процес, който ще допринесе значително за осигуряването на навременна и в не малко случаи животоспасяваща медицинска услуга. Началните фази от проекта вече са изпълнени, очакваме в края на декември и първата въздушна линейка, като паралелно с поетапното доставяне на хеликоптерите ще се изгражда и съответната съпътстваща инфраструктура“,  каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков посочи, че до края на годината „България Хели Мед Сървиз” ЕАД ще има лиценз за авиационен оператор. „С тази стъпка и с доставката на първия хеликоптер през декември поставяме началото на въздушната спешна медицинска помощ в България”, допълни министър Гвоздейков. По думите му през септември първите шестима пилоти и трима инженери ще заминат за Италия, където ще бъдат обучавани на същия тип хеликоптери.

Всички шест хеликоптера да поетапно бъдат доставени в България до 2026 г. В Ситуационния център на Военномедицинската академия вече са обучени близо 100 лекари и медицински сестри в оказване на спешна помощ по въздуха. Предстои изграждането на площадки за кацане на хеликоптерите до няколко болници в София и страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html