неделя, 26 май 2024 г.

Мерките за неотклонение днес ще гледат на Божков и убиеца от ул. „Шишман“

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд ще гледа мярката за неотклонение на шофьора, който в събота блъсна и уби 15-годишно момче на пешеходна пътека на кръстовището на улиците „Гурко“ и „Шишман“, съобщи БНР. Прокуратурата повдигна обвинения на 37-годишния мъж, който е шофирал с два промила алкохол. Той ще бъде привлечен като обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Заместник-градският прокурор на София Иво Илиев обясни, че квалификацията на деянието е, че това е станало при евентуален умисъл. „Това се обосновава с обстоятелството, че водачът е управлявал моторното превозно средство по начин, който неминуемо би довел до такива общественоопасни последици и причиняването на смърт. Смятаме, че е допускал такива, доколкото първоначалните данни са, че колата се е движила с много висока скорост, няма никакъв спирачен път, на оживено кръстовище и не на последно място – след употреба на алкохол, като според експертизата промилите му са два. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години и ако съдът го признае за виновен – лишаване от право да управлява МПС до живот“.

Вчера Софийската районна прокуратура съобщи, че обвиняемият за смъртта на момчето е бил глобен 500 лева за шофиране в нетрезво състояние за първи път преди 17 години.

Също днес се очаква Софийският апелативен съд ще решава дали да промени мярката за неотклонение на бизнесмена Васил Божков, който е в ареста по разследване срещу него за неплатени такси за над половин милиард лева.

Божков се завърна в България на 25 август, след като през януари 2020 напусна страната и се установи в Дубай.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html