петък, 22 септември 2023 г.

Гърция в плен на бури и наводнения

Бурите и обилните дъждове нанесоха щети в много селища в страната.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един мъж стана жертва на наводнения в Гърция, а друг се издирва, предаде националната телевизия ЕРТ. Болница в град Волос беше наводнена, а на Спорадските острови хората са прекарали нощта без ток все още има прекъсвания.

Починалият мъж е 70-годишен животновъд от района на Агиос Георгиос в община Волос. Той е отишъл да нахрани животните си и е бил премазан от срутена стена. Водата е заляла и тротоарите във Волос. Реките в близката планина Пилио (Пелион) са придошли.

Междувременно противопожарните служби съобщиха, че се издирва 42-годишен мъж, който е бил повлечен от течението на пороя.  Тази сутрин гръцките власти изпратиха съобщение до гражданите в районите на Солун, Волос, Лариса, Евия (Евбея) и Катерини с призив да ограничат придвижването си поради опасните метеорологичните явления.

Средиземноморският циклон „Даниел“ поразява почти цялата страна и особено префектура Магнисия в Централна Гърция. Малко по-рано Константинос Миндринос, председател на Съюза на служителите в болницата във Волос в Магнисия, извести, че отделенията, в които се провежда химиотерапия, са наводнени.

Пожарникарите са нащрек за бедстващи хора, чиито автомобили са заседнали на пътя, каквито се срещат в и извън градовете, откакто се разрази циклонът.

В префектура Илия в Северозападен Пелопонес градушка засегна големи площи с насаждения.

Силна буря връхлетя и Корфу (Керкира), което доведе до прекъсване на електрозахранването на летището на острова в Йонийско море.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html