петък, 22 септември 2023 г.

В Куба разкриха руска мрежа за набиране на наемници за войната срещу Украйна

Ширещата се беднотия в Куба кара някои кубинци дори да рискуват живота си като наемници.
Снимка: БГНЕС

В Куба разкриха руска мрежа за набиране на наемници за войната срещу Украйна, съобщи АФП, цитирана от БТА.

В съобщението на властите на острова се казва, че кубинското министерство на вътрешните работи „работи за неутрализиране и разбиване на мрежа за трафик на хора, която действа от Русия, за да включи кубински граждани, живеещи там, и дори някои от Куба, във въоръжените сили, участващи във военни операции в Украйна“, се казва в официално изявление. Започнато е наказателно производство срещу замесените лица“, пише още в текста, който не съдържа подробности.

Куба не участва във войната в Украйна, припомни кубинското министерство на външните работи и отхвърли категорично практиката да се използват наемници. Хавана излезе с тази реакция, след като американска испаноезична медия показа в петък двама кубински тийнейдгъри, които твърдят, че са били подмамени във „Фейсбук“ да отидат да работят на строителни обекти за руската армия в Украйна, отбелязва АФП. Младежите казват, че ги е страх, и молят за помощ, като единият обяснява, че се е съгласил, за да узакони статута си в Русия.

Москва и Хавана, които са били съюзници по съветско време, укрепиха дипломатическите си отношения след началото на войната на Русия срещу Украйна, посочва АФП. В края на миналата година кубинският президент Мигел Диас-Канел бе приет от руския си колега Владимир Путин, а през тази политически и бизнес делегации от двете страни размениха визити. През юни руският министър на отбраната Сергей Шойгу посрещна кубинския си колега Алваро Лопес Миера.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html