сряда, 4 октомври 2023 г.

КНСБ каза „да“ на промените в Кодекса на труда, свързани с работата онлайн

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

КНСБ каза „да“ на промените в Кодекса на труда, свързани с работата онлайн, става известно от становище, публикувано на сайта на синдиката.

Промените са определени като навременни, необходими и целят по-голяма гъвкавост и сигурност при работата от разстояние, включително по отношение на организацията на здравословните и безопасните условия на труд, отчитането на работата и контрола на работното време.

От профсъюзната организация подчертават, че за първи път се уреждат някои нови права за работещите от разстояние като „право на изключване“, т.е. правото на работника или служителя да не осъществява електронна комуникация с работодателя по време на регламентираните почивки.

КНСБ подкрепя и промяната на термина „работно място при работа от разстояние“. Така ще има помещение в дома, което технически да бъде осигурено и обезопасено и в това помещение работодателят или инспекцията по труда при необходимост да могат да извършват проверки. Така отпада неяснотата, ако в дома, докато работим от разстояние, се случи злополука, дали тя ще бъде трудова или битова и вече ще може да се установява наличие на трудови злополука при работа от разстояние.

По-рано днес омбусманът Диана Ковачева изпрати становище до министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова във връзка с готвените промени. Според Ковачева част от текстовете трябва да бъдат преосмислени, защото се възлагат допълнителни, неприсъщи задължения на работниците и служителите, които ще извършват работа от разстояние.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html