петък, 22 септември 2023 г.

Зеленски слага за военен министър Рустем Умеров на мястото на Олексий Резников

Рустем Умеров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че ще предложи на парламента министърът на отбраната Олексий Резников да напусне поста си. Зеленски ще поиска от Върховната Рада да назначи на негово място бившия депутат Рустем Умеров, съобщи БНР.

Резников, който беше назначен за военен министър през ноември 2021 г., помогна за осигуряването на западна военна помощ, която по думите му е в размер на близо 100 млрд. долара, като Съединените щати са осигурили над 66 милиарда. Имаше обаче обвинения в корупция в министерството му, които той определяше като клевета.

Посоченият за негов приемник Умеров е 41-годишен кримски татарин, бивш депутат, който оглави украинския Фонд за управление на държавната собственост през септември 2022 г. Той имаше роля в деликатни военновременни преговори, като например за черноморската зърнена сделка.

Зеленски съобщи още, че е постигнал „много важно споразумение за обучение“ на украински пилоти във Франция по време на телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон.

Тази нощ и то преди предстоящата среща в Сочи на руския лидер Владимир Путин с президента на Турция Реджеп Ердоган е имало жестоки атаки срещу украински пристанища, от където се извършва експортът на храни. От Киев съобщиха за въздушна атака и взривове тази нощ в Измаил, чиито жители бяха призовани да се скрият в убежищата. Вчера Русия нанесе удар и срещу другото голямо дунавско пристанище – Рени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html