сряда, 4 октомври 2023 г.

Еврокомисарят Юта Урпилайнен обмисля оттегляне от ЕК

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Юта Урпилайнен, Еврокомисарят по въпросите на международното сътрудничество, обмисля дали да се оттегли от ЕК, потвърди днес говорител на институцията, съобщи БТА. Все още няма решение и Урпилайнен засега остава пълноценен член на ЕК, посочи той.

През август Урпилайнен съобщи, че до ноември ще обмисли поканата на председателката на Социалдемократическата партия на Финландия Сана Марин да участва в президентските избори в страната, насрочени за следващата година. Ако Урпилайнен се оттегли от ЕК, ще стане третият еврокомисар, прекратил мандата си предсрочно след Мария Габриел и Франс Тимерманс, които също избраха да се насочат към националната политическа сцена.

Според съобщения в европейски медии е възможно предсрочното оттегляне и на зам.-председателката на комисията Маргрете Вестагер, която участва в надпреварата за избор на ръководител на Европейската инвестиционна банка. ЕК с председател Урсула фон дер Лайен ще работи до следващата есен, когато се предвижда избор на нов екип на Еврокомисията след изборите за евродепутати през юни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html