петък, 22 септември 2023 г.

Бившият шеф на ДКК: Ежедневно имаше опити за корупционен натиск

Снимка: БГНЕС

„Ежедневно имаше опити за корупционен натиск. Той винаги е идвал от високи нива, както и опита на ръководството да кадрува… В частен разговор от Богдан Богданов (министър на икономиката) имаше опит да ми посочи кадър, който да бъде назначен в дъщерно дружество и аз елегантно посочих, че това не е моя работа. Човекът трябваше да бъде назначен в „Еко Антрацит” (дружество, което отговаря за неутрализиране на вредните последици от минния добив в страната). И човекът сега е част от борда на директорите на ДКК, експертизата му е впечатляваща”. Това заяви пред Нова телевизия бившият шеф на ДКК – Венцислав Димитров.

За обвинението, че в ДКК са получавани високи заплати Димитров каза: „Заплатата е функция на постигнатите резултати в държавните предприятия. Ако говорим за справедливост, това е законодателно решение. Едно правителство винаги може да промени закона”.

Повод за думите му е решението на министъра на икономиката Богдан Богданов да смени шефа на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров, която управлява държавен ресурс и активи за милиард и 300 милиона лева. Като мотив се определя липата на финансови отчети за две години назад, високите заплати и липса на прозрачност.

Според него е дезинформация твърдението в публичното пространство за 20 000 лева на ръка за представителни разходи и това е станало декември 2022 г. в дъщерното дружество „Ел Би Булгарикум”. Той обясни, че парите на изпълнителния директор са достатъчни и не е нужно да ползват служебен шофьор и бензин. Според него трябва нормативно да бъде уредено възнаграждението в ДКК.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html