петък, 22 септември 2023 г.

Състоянието на пострадалото от мълния момче е стабилно

Снимка: БНР

Състоянието на 11-годишното дете, пострадало от мълния и настанено в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Медика“ в Русе, засега е стабилно, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение в крайдунавския град, предаде БНР.

Момчето бе изведено вчера от медикаментозния сън и екстубирано.

„Постепенно стана контактно и адекватно. Борбата за живота му продължава, следи се от специалисти – реаниматори, кардиолози, невролози, педиатри и други. Назначават се допълнителни изследвания и терапии с цел нормализиране на функцията на вътрешните органи и овладяване на последствията върху организма“, обясниха от УМБАЛ „Медика“.

Припомняме ви, че преди два дни мълния падна на игрище на спортната база и порази две 11-годишни деца, които са част от школата на футболния клуб „Дунав“.

Едното момче почина по-късно в болница – въпреки усилията на лекарите да го спасят, а другото бе в тежко състояние.

По случая бе организирана и съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) и Община Русе в спортния комплекс „Дунав“. Целта е да се установи състоянието на мълниезащитната система на базата.

Инцидентът се разследва от Окръжната прокуратура в Русе. Следствените действия са насочени към изясняване на всички обстоятелства, свързани с изискванията за безопасност на футболното игрище, наличието и годността на мълниеносните защитни системи, състоянието и заземяването на електрическите тела, както и дължимото поведение в това отношение на съответните лица.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html