четвъртък, 30 май 2024 г.

Над 1000 отменени полета в САЩ заради урагана Идалия

Снимка: БГНЕС

Повече от 1000 полета бяха отменени в САЩ заради урагана „Идалия“, който навлезе над сушата в щата Флорида като „изключително опасна“ буря от трета категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, предаде Ройтерс.

Авиокомпания „Саутуест еърлайнс“ е отменила повече от 220 полета, а друг американски въздушен превозвач, „Делта еърлайнс“ – 157, по данни на сайта за следене на полетите Flightaware.com от 12 ч. източноамериканско време (19 ч. българско време). Около 2000 полета са били забавени.

Летищата в Тампа, Клиъруотър и Талахаси са преустановили работа и следят ситуацията с урагана.

Според прогнозите се очаква, че „Идалия“ ще предизвика разрушителни ветрове и проливни дъждове, които ще причинят вълни с височина до 5 метра.

„Идалия“ се засили от тропическа буря до ураган вчера сутринта – един ден след като премина западно от Куба, където повреди къщи, предизвика спирания на електрозахранването, наводни села и наложи масови евакуации.

Банка Ю Би ЕС (UBS) прогнозира, цитирана от Ройтерс, че природното бедствие ще струва на застрахователите 9,36 милиарда долара.

„Идалия“ се придвижва над Флорида на североизток с 29 километра в час, посочва ДПА. Скоростта на съпътстващите ветрове достига 200 км/ч.

Има съобщения за наводнения и спирания на тока по места.

Междувременно се очаква друг ураган – „Франклин“, да премине близо до Бермудските острови, предаде АП, цитирано от БТА.

В ранния следобед днес бурята се намираше на около 260 километра северозападно от британската отвъдморска територия от втора категория и се придвижваше на североизток с 20 км/ч. Скоростта на съпътстващите ветрове на този ураган от втора категория достига 165 км/ч.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html