събота, 4 май 2024 г.

Copernicus: Пожарът в Еврос унищожи над 800 квадратни километра

Пожарът в Еврос в северната част на Гърция е най-големият пожар в страните от Европейския съюз през последните няколко десетилетия и е изгорил 808,7 квадратни километра, според Европейската агенция за управление на извънредни ситуации Copernicus.

Пожарът в Еврос унищожи най-малко 808,7 квадратни километра, което е площ, по-голяма от Ню Йорк, който заема 778,2 квадратни километра, и е най-големият пожар в ЕС от 2000 г. 

Пожарът избухна близо до град Александруполис и бързо се разпространи в района на Еврос, където миналата седмица загинаха най-малко 20 души, което го направи най-смъртоносният пожар в Европа това лято, съобщи гръцкият „Катимерини“.

Кметът на Александруполис Йоанис Забукис заяви за гръцката медия, че сега пожарната следи и се намесва там, където има повторно запалване, което се случва изключително в гората в Дадия.

Забукис отбеляза, че пожарникарите от други страни, които са се притекли на помощ, са допринесли значително за потушаването на пожара.

От 20 август ЕС изпрати в Гърция 11 самолета за гасене на пожари, един хеликоптер, 407 пожарникари и 62 превозни средства.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html