събота, 4 май 2024 г.

Шарл Мишел: ЕС трябва да е готов за разширяване до 2030 година


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС трябва да е готов за разширяване до 2030 г. Това съобщава Financial Times с позоваване на речта на Мишел, която той ще трябва да произнесе на 28 август, цитира Фокус.

„Докато подготвяме следващата стратегическа програма за ЕС, трябва да си поставим ясна цел… трябва да сме готови и от двете страни за разширяване до 2030 г.“, се казва в речта.

Както се посочва още, Мишел ще обяви, че Европейският съюз трябва да разглежда разширяването си като една от основните задачи.

Преди това представителят на външната служба на ЕС Петер Стано заяви, че Европейският съюз взема под внимание решението за разширяване на БРИКС и работи индивидуално с членовете на тази асоциация. Според Стано Европейският съюз е установил индивидуален контакт с членовете на БРИКС и работи „с тях индивидуално“.

На 17 август украинският вицепремиер по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина заяви, че Киев няма да може да изпълни напълно всичките седем препоръки на ЕС до октомври 2023 г., които са необходими за започване на преговори за присъединяване към общността.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html