понеделник, 29 април 2024 г.

Румен Радев посети международния фестивал „Пирин Фолк“ в Сандански

Снимка: БГНЕС

Невероятната магия на българския фолклор е непресъхващ извор на вдъхновение и родолюбие, който ще продължи да се пренася през поколенията. Това заяви президентът Румен Радев по време на 31-ото издание на международния фестивал „Пирин Фолк“ в Сандански, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

Държавният глава приветства участниците и гостите на третата финална конкурсна вечер на фестивала, по време на която се връчват наградите от конкурса за авторска македонска песен. На събитието присъстваха Неврокопския митрополит Серафим и представители на местното управление и институциите от региона. Президентът е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

„След 30 незабравими издания фестивалът продължава да разкрива красотата на Пирин и магията на неговата музика“, посочи държавният глава в приветствието си. По думите му „Пирин Фолк“ разгръща родолюбивите идеи, заложени още в неговото създаване.

Държавният глава поздрави организаторите, журито и участниците във фестивала, които продължават да срещат традициите в българското песенно творчество с настоящето. Президентът открои и приноса на фестивала за преоткриването и обогатяването на българския фолклор.

„Талантът на изпълнителите, вдъхновението на композиторите и авторите на текстове ни правят съпричастни с историята на този български край и с нашата българска идентичност“, подчерта Румен Радев.

Президентът припомни думите на изтъкнатите български възрожденци и фолклористи братя Миладинови, че българите изливат своите  чувства в песни и в тях намират духовна  храна и развлечение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html