събота, 4 май 2024 г.

Реформи в ДКК: Намаляват с 50% заплатите на директорите, стартират анализ на всички дъщерни дружества и проверки

Намаляват с 50% заплатите на директорите, стартира анализ на всички дъщерни дружества и проверки за разходвани 600 млн. лева за ремонти на язовири. Това заяви министърът на икономиката Богдан Богданов на пресконференцията, на която представи Програма за оздравяване и развитие на публичните предприятия към Министерството, предаде  „Фокус“.

„Държавна консолидационна компания“ управлява капитал от над 1 млрд. лева по последни данни. В нарушение на закона дружеството нямаше одобрен и публикуван отчет за 2021/2022 година. Важно е да отбележим, че той трябваше да бъде публикуван до юли миналата година. Една година по-късно него все още го няма“, отчете министърът.

Той отбеляза, че от всички 11 дружества, които са под шапката на ДКК, 6 от тях нямат одобрена и съгласувана бизнес програма, дори за 2022 година.

Министерството на икономиката отчита, че управленските екипи на дружествата са били подменени на 90% от служебния кабинет с политически представители в периода октомври 2022 година – февруари 2023 година.

„Голяма част от тези хора са имали възможност да разберат текущите проблеми и да представят решения. Ние обаче нямаме такова нещо“, заяви Боданов.

По данни на Министерството на икономиката членовете на бордовете са 39 души. Те получават заплата от 3 500 до 4 300 лева на месец, а изпълнителните директори между 12 000 и 14 000 лева на месец.

Последният изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум“ изразходва близо 20 хил. лева от представителните разходи при лимит 20 хил. лева за такъв тип плащания на годишна база.

Според министъра липсват системи за контрол и механизми за проследяване на финансовите разходи.

Той даде пример с ремонтите на язовирите, за които са изхарчени близо 600 млн. лева. Въпреки похарчените средства, по данни на министъра видими резултати няма, а дори предадените 10 язовира са с констатирани множество проблеми.

„Близо 600 млн. са похарчени за ремонти на язовири. Голяма част от тези поръчки са поставяни без прозрачност, без конкурентност, без обществени поръчки.

От изхарчените пари за язовири нямаме нито един приет язовир по надлежния ред, с констатирани качествено изпълнени ремонти. Дори при предадените 10 язовира има констатирани редица проблеми – течове, просмуквания и др., все още обаче няма предложени решения“, заяви Богдан Богданов.

Бяха представени и целите, които трябва да бъдат изпълнени в краткосрочен план, така че да бъдат оптимизирани разходите на дружествата и да бъдат постигната максимална ефективност.

„Трябва да оптимизираме разходите за постигнем база, на която да можем да градим. За постигането й трябва да оптимизираме разходите посредством нуждите. Първата цел е намаляване на възнагражденията. Те ще бъдат намалени в порядъка на 50% както на борда на представителите, така и на изпълните директори.

Представителните разходи ще бъдат намалени до 5000 лева на година, с които ще разполагат изпълнителните директори, които управляват дружества, генериращи оборот от над 10 млн. лева и дружествата, които изискват редовни срещи с клиенти“, заяви той.

И още:

Пълен анализ на всяко едно от дружествата на ДКК. Основен фокус ще бъде постигане на максимална ефективност на дружествата. Там, където няма управленски капацитет, да бъде изпълнен. Срокът ще бъде 30.09.2023 година.

Актуализиране на бизнес програмите (2024 – 2026 година) за всяко дъщерно дружество с ясни цели и приоритети. Срокът ще бъде 30.11.2023 година.

Имплементиране на централизирана система към ДКК и МИИ за мониторинг и контрол на дружествата с данни за финансови и оперативни показатели в реално време – до 30.01.2024 година.

Преструктуриране на дълга на ДКК към ББР – до 31.12.2023 година.

Организиране на прозрачен конкурс за органи на управление – до 01.03.2024 година.

Той бе категоричен, че това е професионален разговор, а не политически, защото по думите му това са публични предприятия, които трябва да имат ясна експертиза и отчетност за това как се харчат средствата в тях.

Министърът представи и новият управленски екип на „Държавна консолидационна компания“, който да работи в шестмесечен срок за постигането на поставените цели. Това са:

Елена Болтаджиева – Председател на брода

Иван Загончев – Член на борда и изпълнителен директор

Десислава Чалъмова – Член на борда

Венелин Шъков – Член на борда

Николай Желязков – Член на борда

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html