сряда, 1 май 2024 г.

Изкараха работниците от тецовете на протест срещу Плана за възстановяване

Снимка: БНР

Стотици работещи в ТЕЦ „Бобов дол“ по време на обедната си почивка, като към тях се присъедениха и миньори от рудник „Открит въгледобив“, излязоха на протест срещу предвиденото в Плана за справедлив преход закриване на централата до 2026 г., съобщи БНР. Те обвиниха управляващите и политиците в преднамерени и прибързани действия  и настояха ТЕЦ „Бобов дол“ да работи поне до 2038 година.

Затварянето на ТЕЦ „Бобов дол“ ще означава около 2-3 хиляди, че и още толкова, работници, специалисти, ангажирани в енергийния отрасъл от Югозапада да са без работа и препитание, а Кюстендилска област ще  стане номер 1 по безработица. Изготвеният регионален план за справедлив преход не предлага алтернатива, никаква устойчива ангажираност на тези хора.

Енергетиците от Бобов дол, колегите им от Перник и мини „Марица“ – Стара Загора, са единни и са готови и на протестен поход до София и до по зависещите съдбата на въглищните централи министерства и ведомства.

Подобен  протест бе проведен днес и в Перник.

Според експерти от енергетиката в момента върви процес на радикализация на исканията срещу Плана за възстановяване и на работниците не им се обяснява, че централите произвеждат скъпа електроенергия и това ще вдигне цената на тока в страната за всички хора. Синдикатите, иницииращи протестите пропускат и факта, че с неминуемото поскъпване и на парниковите квоти, производството на електроенергия от въглища ще много губещо, а бюджетът на страната няма да има възможност да субсидира сектора. От друга страна липсата на съгласие може да доведе до загуба на парите от ЕС за въгледобивните райони в България. В Румъния и Гърция вече ги получиха и прилагат мерките за намиране на заетост на останалите без работа енергетици и миньори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html