петък, 22 септември 2023 г.

Талибаните забраниха на жените да пътуват до Дубай за следване

В завладяната от ислямистите държава жените нямат почти никакви човешки права.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Талибаните в Афганистан забраниха на жените да пътуват до Дубай за да завършат висшето си обрадование в чужбина, съобщи БТА. „След като талибаните затвориха университетите за жените, единствената ми надежда бе да получа стипендия, която да ми помогне да уча в чужбина“, каза 20-годишната Наткай от Афганистан, цитирана от Би Би Си. Името й е сменено от съображения за сигурност.

Новата теократична власт в една от най-бедните страни в света упорито репресират жените, които се осмеляват да им се противопоставят. Наткай казва, че е продължила да учи, въпреки че шансът да учи в университет в страната е минимален. Малко по-късно тя получава стипендия от емирския бизнесмен милиардер Шеих Калаф Ахмад ал Хабтор, с която да учи в университета в Дубай в ОАЕ. Би Би Си научи, че общо 100 жени от Афганистан са успели да получат подобни стипендии.

На 23 юли Наткай се сбогува със семейството си и се отправя към летището. Скоро обаче надеждите й биват попарени, заради забраната за пътуване. Тя е едно от най-малко 60 момичета, които са върнати от летището. Снимки, до които Би Би Си има достъп, показват млади момичета с черни забрадки, шокирани и отчаяни стоят до багажа си.

Талибаните наложиха забрана за жени, които пътуват самостоятелно, и им позволяват да отидат в друга страна само ако са със съпрузите си или други близки роднини мъже. Дори това обаче не било достатъчно.

„Три момичета, които имаха придружители, бяха в самолета“, разказва Наткай. „Служители на министерство на добродетелта и борбата с пороците ги свалиха от самолета“, допълни тя.

Университетът в Дубай и емирският бизнесмен потвърдиха, че момичетата са били спрени на летището. Милиардерът публикува видеообръщение на английски език в плтаформата „Екс“ (бившия Туитър). В него той отправя критики към талибанските власти и казва, че според исляма мъжете и жените са равни. Във видеото се чува и гласът на афганистанско момиче, спряно на летището.

„В момента сме на летището, но за съжаление правителството не ни позволява да заминем за Дубай“, казва младата афганистанка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html