сряда, 4 октомври 2023 г.

Русия превзема морския пазар в Китай

Русия има амбицията да увеличи износа на рибни продукти към Китай, след като Пекин забрани японските морски дарове, пише Ройтерс, позовавайки се на коментари от Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол („Росссельхознадзор“). Причината за ограниченията са изливането на води от АЕЦ „Фукушима“ и опасността от радиоактивно замърсяване на улова, посочва още агенцията.

70% от руския улов също идва от Тихия океан, но от агенцията отбелязват, че теченията няма да позволят навлизането на води от ядрената централа, която претърпя инцидент преди повече от десетилетие.

Китай е много обещаващ пазар, казват още от „Россельхознадзор“ и планират да увеличат разрешителните за компаниите, които имат право да изнасят рибни продукти в страната. През юли от регулатора уточниха, че почти 900 руски компании имат право да изнасят риба, рибни продукти и морски дарове в Китай.

Около половината от производството на рибарската индустрия в Русия се изнася към Китай – основно херинга, писия, сардини и раци, пише още Ройтерс. През миналата година Русия е изнесла общо 2,3 млн. тона риба и морски продукти на стойност 6,1 млрд. долара. Основните ѝ пазари са Китай, Южна Корея и Япония, пише България Он Еър.

Япония коментира опасенията на Китай за радиоактивно замърсяване на улова като неоснователни и без научни доказателства. Нивото на радиоактивност на водата отговаря на всички стандарти за питейна вода на Световната здравна организация, допълват от Токио.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html