петък, 22 септември 2023 г.

Заради далавери Брюксел реже 130 млн. евро за жп проекти у нас

Снимка: БГНЕС

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е извършила разследване в тясно сътрудничество с делегираните прокурори на Европрокуратурата в България, проверявайки за възможни нередности финансиран от Европейския съюз проект за модернизация на местната жп инфраструктура, съобщава „Свободна Европа“.

Разследването на ОЛАФ се е фокусирало върху финансовите щети, причинени от предполагаеми нередности, по-специално при процедурата за възлагане на обществени поръчки и изпълнението на проекта. Според резултатите от разследването на ОЛАФ два от спечелилите обществена поръчка изпълнителя или не разполагат с технически възможности да изпълнят проекта, или са представили невярна информация за финансовите си възможности.

Става въпрос за модернизацията на жп линията между Костенец и Септември, която е част от т. нар. железопътна магистрала „Тракия“ от София до Бургас. Целият проект е за около 360 млн. лв. с ДДС, по данни на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). От тях безвъзмездната помощ е около 140 млн. евро, като от тях до момента България е получила 38 млн. евро.

Разследването на Европрокуратурата все още не е приключило и е фокусирано върху възможни криминални престъпления като злоупотреба с европейски средства и пране на пари, и включва освен посочения и още един жп проект, чиято стойност според Европрокуратурата възлиза на 111 млн. евро.

Генералният директор на ОЛАФ Виле Итала каза: „Заедно предотвратихме ненадлежното изразходване на над 92 млн. евро и препоръчахме възстановяването на други над 38 млн. евро, които принадлежат на европейските данъкоплатци (общо 130 млн. евро – б.р.). Това разследване е пример как комбинация от административна (ОЛАФ) и криминална (Европрокуратурата) процедура за борба с измамите може да защити по най-добрия начин финансовите интереси на ЕС“.

При разследването са установени факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски средства и пране на пари. Подозира се, че изпълнителите, само за кратък отрязък от време, са направили фиктивни парични преводи към поредица кухи фирми, които впоследствие са довели до изтеглянето на суми в брой за над 2,5 млн. евро (5 млн. лева) от лица с криминални досиета.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html