четвъртък, 21 септември 2023 г.

Мартин Владимиров: И без руски петрол цените на горивата у нас ще са близки

Снимка: БГНЕС

Правителството трябва да събере смелост и да базира своите действия (към „Лукойл“ – б. р.) на реалните факти. Независимо дали внасяме руски петрол или не, цените ще са близко до тези, които са в момента. Това заяви в ефира на БНР Мартин Владимиров – директор на Програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му Българската петролна и газова асоциация, която предупреди, че работата с неруски продукт може значително да оскъпи горивата у нас, всява паника в обществото. Според него това е дезинформационно послание с цел да се създаде натиск върху правителството да не предприема действия, с което да рискува евентуално протести.

„Подозирам, че тези действия около „Росенец“ са опит за постигане на лесен политически ефект. Дерогацията по никакъв начин не ни дава преимущество на пазара на горива“, категоричен бе той. По думите му България има достатъчно горива. Дори „Лукойл“ да спре да работи, България може спокойно да потребява горива 2-3 месеца, докато държавата предприеме действия за осъществяване на алтернативен внос, отбеляза Владимиров. Той заяви още, че когато една частна компания не спазва законодателството, държавата трябва да си свърши работата и да поеме контрол върху тези активи.

„Лукойл“ няма причина да остане на българския пазар, ако не получава преференциалното третиране, което получава през последните 3 десетилетия“, категоричен е експертът.

Според него е трябвало отначало да се премахне дерогацията за „Лукойл, а не първо да се прекрати концесията на „Росенец“ като първа стъпка към натиск да изпълнява европейските регламенти и санкциите. „Лукойл“ печели близо 200 млн. долара на месец от продажбата на евтин руски петрол и преработването му в скъпи горива за българския пазар“, обясни Владимиров.

До този момент не са изказани възражения и не е имало заплахи за съдебни дела относно процеса за поемане на контрола над „Росенец“ от държавата, подчерта Владимиров. Според него няма да се стигне до съдебно дело. А и да се стигне, позицията на България е доста силна, добави той.

Основният въпрос е какво се случва оттук нататък с пазара на горива и дали държавата може да продължи тази битка до край, а именно да премахне всички привилегии, които „Лукойл“ получава, категоричен бе Мартин Владимиров. Според него „Лукойл“ спокойно може да диверсифицира доставките на руски петрол.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html