петък, 22 септември 2023 г.

АПЕЛ ЗА ПОМОЩ: Уличен художник нарисува Гала и Криско, нуждае се от протеза

Операцията трябва да се извърши в началото на септември

Животът на един от най-разпознаваемите улични художници в столицата – 53-годишния Иво Илиев, е в опасност. Това сподели самият той.

Братята Халваджиян

Състоянието му налага спешна операция, която по план трябва да извършат специалисти в Ница, Франция, поставайки протеза на левия му крак. “Могат да ампутират крайника ми, затова правя всичко по силите си, за да събера средства. Аз съм добър творец, това е една от причините да изобразявам любими лица от родната театрална и кино сцена, сега фокус са звездите от Нова телевизия – водещата на “На кафе” Гала и продуцентът Маги Халваджиян.

Гала от „На кафе“

Има реална опасност за живота ми, ако не замина в началото на предстоящия месец септември. Сумата от 12 000 лева е непосилна за мен, затова реших да продам всичките си рисунки. Полагам труд и вярвам, че всичко ще бъде наред”, споделя творецът, родом от Берковица.

Картината на Маги вече е изпратена към самия него, но по пътя се губи писмото, което Иво му пише. В списъка с имена има много и различни личности, някои от които политици. Най-разпознаваемата блондинка на екран – Гала, е изобразена като Клеопатра, журналистката Кристина Патрашкова прилича на Афродита, а Криско – досущ като Бог Посейдон. “Рисувал съм и фолк певци, защото никой не го беше правил досега. Представих Тони Стораро като цар, Преслава, Малина и Есил Дюран бяха амазонки, Цветелина Янева – копие на Мона Лиза. Имам картини вдъхновени от Кубрат Пулев, Йорданка Фъндъкова и Корнелия Нинова”, казва още Иво.

Тони Стораро

Той се надява с нетрадиционния си подход да успее да събере сумата, която му е нужна. Малцина знаят, че изпада в тежка ситуация, след като роднини отнемат имуществото му и го оставят на улицата. Без подслон и пукнат лев той живее в кола, където са и картините му. Автомобилът е даден от братовчед му, който се оказва и единствената подкрепа. Някои от роднините му дори не знаят, че той трябва спешно да се сдобие с метална протеза, а не дървена, която му предлагат в България, тъй като организмът му не може да се адаптира.

Кристиан Талев – Криско

“Преживях инфаркт, имам стенд на сърцето, страдам от тромбофлебит, който ме застрашава. Тялото ми е пълно с тромби. В джоба си имам писмо, знам, че ако с мен се случи нещо на улицата ще вземат документите и парите, които имам. В писмото пише, че съм готов да даря органите си, чрез които може да се спаси друг човешки живот”, завършва Илиев. Към момента подкрепа му оказват медици от Варненската многопрофилна болница, с чиято помощ ще замине във Франция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html