неделя, 26 май 2024 г.

Фалира руският бизнес на голяма верига пицарии

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

DP Eurasia, компанията, представляваща популярната Domino’s Pizza в няколко страни от Азия и Европа, ще подаде заявление за фалит на руския й бизнес и ще напусне страната, съобщи компанията, която ръководи подразделенията на дружеството в РФ, Турция, Азербайджан и Грузия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„В тази нарастващо трудна икономическа среда холдинговата компания на DPRussia е принудена да предприеме тази стъпка, което ще сложи край на опитите за продажба на дружеството, както и на присъствието на групата в страната“, се посочва в специално съобщение.

През декември компанията съобщи, че обмисля различни варианти за руския си бизнес, включително и продажба. След началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. много западни компании напуснаха Русия, а други обявиха, че ще го направят, но не го сториха бързо, а сега това става все по-трудно. За целта те се нуждаят от одобрението на специална правителствена комисия, а процедурата е дълга и мъчителна.

Макар и все още да е рано да се оцени финансовото въздействие на фалита, компанията посочва, че външният дълг на подразделението, който възлиза на 520 милиона рубли (5,56 милиона долара), е бил покрит с активи на турското подразделение.

DPRussia управлява 142 заведения и е третата най-голяма верига за доставки на пици в страната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html