сряда, 1 май 2024 г.

Изпускането на радиоактивни води в океана предизвика протести в Токио

Снимка: БНТ

Японци протестираха срещу решението на правителството да изпусне отпадъчни води от атомната централа Фукушима. Протестът се проведе пред канцеларията на японския министър-председател в Токио.

Ядрената централа пострада сериозно, след като беше залята от унищожителното цунами през 2011 година. Планът на Япония да започне изхвърлянето на повече от 1 милион тона вода от авариралата централа предизвика тревога и в съседните страни. Японски граждани излязоха на улицата, обзети от притеснение за бъдещето на океана. Те се страхуват от замърсяване на водата с радиация.

„Решението на правителството е много опасно. Водата съдържа радиоактивни вещества. Ако водата бъде изпусната в океана, няма да можем повече да ядем риба“, заяви Тошико Окама, протестиращ.

Протестиращите настояха правителството да отмени плана и връчиха копие от петиция на представител на Токийската електрическа компания. Те вярват, че това е проблем на целия свят, а не само на Япония.

„Това наистина не е проблем само за Япония. Океаните са свързани, така че наистина съжалявам за света. Изпускането на радиоактивни отпадъчни води е опасно не само за хората, но и за всички живи същества“, заяви Акико Охаши, протестиращ.

Японският ядрен регулатор миналия месец даде одобрение за изпускане на водата от централата, която Япония и Международната агенция за атомна енергия твърдят, че е безопасна, но съседните страни – като Южна Корея и Китай – са на различно мнение. Токио уверява, че ще премахне повечето радиоактивни елементи от водата с изключение на трития, водороден изотоп, който трябва да се разрежда, защото е труден за филтриране.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html