петък, 22 септември 2023 г.

Тодор Тагарев: Русия агресивно налага волята си в Черно море

Снимка: БГНЕС

По отношение с инцидента с кораба в Черно море, министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев обясни, че предупредителен изстрел не означава, че е стрелян по кораба, както и че информацията не е потвърдена. Направена е проверка какво превозва и той е продължил курса си. Помолих за информация – за последните 48 ч. има над 100 кораба, които се движат от юг на север, обясни министърът. Проблем в случая е, че Русия без да има решения на международни органи сама налага такива режими и достатъчно агресивно се опитва да наложи своята воля. Случаят не е в нашите води, но не можем да изключим този вариант, коментира той в ефира на Нова телевизия.

За да има обмен на информация, трябва да има доверие между службите. За съжаление, това доверие невинаги е налице, каза Тагарев във връзка с арестуваните българи във Великобритания, подозирани в шпионаж. Той уточни, че случаят е от февруари.

Той направи аналогия с арестите на подозирани за шпиониране в полза на Русия у нас. В България имаше много показен арест на ръководител на партия, малко след това се оказа в Кремъл и получи орден от Владимир Путин. Отново имаше много шум, но какво се случи. Виждаме какво прави Великобритания – арест и се насрочва съдебно дело. У нас какво се прави през последните години, попита риторично военния министър.

Според него в този случай прокуратурата не реагира.

Това, което ме притеснява, е че те са имали ръководни функции в изборния процес, за двама от тримата. Нещо, което е било изцяло в нашите ръце, каза още проф. Тагарев. Според него е притеснително, че са изпълнявали държавни функции като членове на изборни комисии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html