петък, 22 септември 2023 г.

Над 90% от газохранилището в Чирен е запълнено

Снимка: “БУЛГАРТРАНСГАЗ“

Подземното газово хранилище “Чирен” вече е запълнено на над 90% от техническия капацитет за съхранение, съобщават от “Булгартрансгаз“. Изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов коментира, че за първи път в историята на експлоатацията на хранилището е постигнато такова равнище на запълняемост на такъв ранен етап. Нагнетените количества природен газ ще допринесат в значителна степен за гарантиране сигурността на доставките през предстоящия есенно-зимен сезон, както и ще имат стратегическо значение за развитието на пазара на природен газ в региона.

Припомняме, че съгласно европейския регламент 2017/1938 относно мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ, с цел гарантиране на енергийната сигурност на страните от ЕС е въведено задължение хранилищата да бъдат запълнени на 90% от обема им не по-късно от 1 ноември през настоящата година.

Наличието на достатъчни капацитети за съхранение, добив и нагнетяване на газ е от ключово значение както за гарантиране на сигурността на снабдяването, така и за успешното навлизане на пазара на алтернативни източници, включително и LNG и за развитието на регионалния пазар.

Проектът за разширение на хранилището в Чирен ще осигури увеличаване обема на активния газ до 1 млрд. куб. м и на дневните капацитети на нагнетяване и добив до 8-10 млн. куб. м.

“Важно е да се отбележи, че при изпълнението на строителните работи по проекта за разширение на ПГХ “Чирен” се гарантира безпроблемното и непрекъсваемо нагнетяване, добив и съхранение на природен газ при настоящите технически параметри”, добави Малинов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html