събота, 4 май 2024 г.

16 инцидента от началото на годината на Седемте рилски езера

Снимка: БГНЕС

10 инцидента през юли, два от началото на август и 16 – от началото на годината, е равносметката на спасителния отряд в Дупница, който осигурява денонощно дежурство на Седемте езера, съобщи БНР.

С наближаването на 19 август, когато Бялото братство прави своя ритуал танца „Паневритмия“ и последователите на Петър Дънов посрещат Нова година, потокът от туристи се увеличава многократно. Не всички от туристите и посетителите са добре подготвени и добре екипирани.

Планинските спасители са оказали помощ на 70-годишна туристка от Израел с травма на крака. Пострадалата е паднала близо до хижа „Рилски езера“. На 6 август е подаден сигнал за мъж с травма в областта на кръста в района на водопада Скакавица. Пострадалият, момче от Сапарева баня, е отишъл да бере боровинки, подхлъзнал се е и е паднал. Оказана му е навременна помощ от 6 планински спасители. При този водопад пред месец загина мъж, който правел селфи на скалите.

„Много е народ, много. Само днес има сигурно над 1500 души, в делничен. Съботите са над 2000. А 19 август се пада събота и се очаква много народ. Паневритмията ще събере над 3000 със сигурност. Той лифтът не може да побере повече“, обясни Божидар Джокин от Спасителния отряд, който е на денонощно дежурство на Седемте езера.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html