събота, 4 май 2024 г.

В топ 32 на Световната купа по шахмат в Баку влезе Нургюл Салимова

Снимка: FIDE

Нургюл Салимова се класира за третия кръг на Световната купа по шахмат за жени, която се провежда в столицата на Азербайджан Баку, съобщи БНР. 20-годишната българка, която има званието международен майстор e сред най-добрите 32 в турнира. Тя отстрани с 1,5:0,5 точки силната полска шахматистка Оливия Киолбаса

Във втората партия между двете Салимова успя да форсира реми с черните фигури на 60-ия ход. Българката имаше по-добра позиция през почти цялата партия, но в края и избра да играе на сигурно и с вечен шах стигна до нужната половин точка, която да я прати сред най-добрите 32 в турнира.

Следващата съперничка на българката ще бъде победителката от мача между поставената под номер 4 в схемата Катерина Лагно (Русия) и Мери Ан Гомес (Индия), който върви при резултат 1:1. В четвъртък двете направиха второ поредно реми и ще играят тайбрек на съкратена контрола в петък за определяне на победителя.

При мъжете гросмайстор Иван Чепаринов ще трябва да мине през тайбрек по ускорен шахмат, ако иска да се класира сред най-добрите 64. Българинът и германецът Фредерик Зване направиха второ поредно реми и завършиха партиите по класически шахмат при резултат 1:1. Чепаринов, който игра с белите фигури в днешната партия, получи много по-добра позиция по дебют, но неточност в мителшпила позволи на Зване да измъкне реми с трикратно повторение на позицията. Ако отстрани Зване, в третия кръг Чепаринов ще срещне полския гросмайстор Ян-Кжищоф Дуда, който надделя с 1,5:0,5 точки над Емилия Кондова от Перу. Дуда спечели последното издание на Световната купа през 2021 година.

В Световната купа по шахмат при мъжете участват 206 състезатели от цял свят. При жените те са 103.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html