понеделник, 15 април 2024 г.

20% са по-малко от необходимото служещите в армията ни

Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

20% са по-малко от необходимото са служещите в армията ни. Това стана ясно от думите на  министъра на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти, след като участва в тържествената церемония, на която бяха връчени дипломите на слушателите от випуск „Васил Левски” – 2023 на Военната академия „Георги Стойков Раковски“ в София.

Според него е трудно да бъде говорено за увеличаване на числеността на армията при този некомплект. Успяхме да увеличим заплатите на военнослужещите още тази година. Надявам се, че тази мярка ще помогне да се повиши интересът към службата в армията, но няма да е достатъчна и трябва да бъде мислено за по-комплексно решение, коментира Тагарев, цитиран от БТА.

Предвижда се да бъде създадена инфраструктура за базиране на многонационалната бойна група в района на Ямбол, каза министърът. Трябва да има бригаден щаб и една част от личния състав да бъде на наша територия и да има къде да ги настаним, обясни той.

Ако остане само с това второ удължаване, няма проблем, но не мога да прогнозирам как ще се развият нещата, така Тагарев коментира продължената нотификацията от Русия за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. В тази зона руските кораби блокират трафика на зърно от Украйна към Африка, каза министърът.

Спокойно обсъждаме ситуацията, не сме притеснени по никакъв начин. Всички съюзници са наясно с проблема, който създават руските действия в Черно море и имат готовност да помогнат на страната ни, обясни Тодор Тагарев и добави, че съюзниците ни са готови да инвестират в разузнавателни полети, за да бъде ясно каква е обстановката.

Според него не може да има мирно решение на войната в Украйна, при което страната да предаде територии на Русия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html