неделя, 21 април 2024 г.

Съдия Гьонева за малтретираното момиче: За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота

Съдия Таня Гьонева Коева от Окръжния съд в Стара Загора, която е докладчик по делото с обезобразеното момиче коментира обвиненията срещу нападателят на момичето от Стара Загора: „За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота, а доказателствата не са го подплатили“.

„Става въпрос за обвиняем, привлечен към наказателна отговорност за средна телесна повреда. В този случай ние сме длъжни при искане за вземане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, които сочат не само за съпричанстност на обвиняемия, но и доказателствата да подплатяват наличната квалификация, за която той е привлечен да отговаря по Наказателния кодек – по чл. 129. В този случай ние следва да обсъдим дали и тук са важни съдебно-медицинските експертизи трябва да установим дали заявеното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в чл. 129. Тоест се преследва по общия ред, може да бъде взета и най-тежката мярка“.

В случая съдебно-медицинската експертиза е установила наранявания, които установяват временно разстройство на здравето, но законодателят го идентифицира като лека телесна повреда, каза Гьонева. По думите й от наличните снимки не можело да се установи колко тежки са нараняванията на момичето.

Председателят на съда в Стара Загора Красимир Георгиев заяви, че не може да коментира съдебния акт, но е убеден, че съдебният състав, единодушно подписал съдебния акт, е постановил законосъобразен съдебен акт

„Той е в унисон с искането на представители на Окръжната прокуратура“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html