петък, 19 април 2024 г.

На места водата за напояване е скочила с 385% до 2,20 лв. на кубик

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Още в ранна пролет земеделци алармираха за скандално високи цени на водата за напояване, които държавното дружество „Напоителни системи“ е определило за тази година. В разгара на сезона същите земеделски производители съобщават, че все още нищо не се е променило, че вече трябва да плащат скъпата вода, а обещанията на държавата, че ще ги компенсира по някакъв начин, все още са само на хартия, съобщава БНР.

„Искаме водата да дойде при земята, да има създаден фонд „Мелиорации“, който да се грижи и да няма заплаха за нито един производител под каквато и да е форма, и всеки производител, желаещ да произвежда плодове и зеленчуци, да има неограничен достъп до вода“, заяви пред държавното радио Божидар Петков – председател на Българската асоциация на малинопроизводителите.

„385% е най-високото увеличение на най-високото 4 стъпало, където цената достигна 2,20 лв. за кубик, макар и в ограничени количества. Това е положението, въпреки че след нашия протест беше обещано, че ще бъдат намерени средства в рамките на 16 млн. и тези средства ще осигурят безплатна вода за всички консуматори. Тези средства са нотифицирани в Брюксел, но все още не е намерен начинът да бъдат изплатени, така че да компенсират всички земеделски производители по един справедлив начин. В момента предложението е всички да бъдат компенсирани с 80%, което означава, че ножицата на големите цени остава отворена и несправедливото разпределение между земеделските производители също. Това означава, че един земеделски производител ще полива ягодите си на цена 8 ст., а в съседното село друг ще полива ягодите си на цена 1 лв., а в същото време и двамата оперират на един и същи пазар, което е изключително несправедливо“, обясни той.

По думите му разпределянето на 16-те милиона не зависи от „Напоителни системи“, а от аграрното министерство и ДФ „Земеделие“. Според него цените трябва да бъдат актуализирани, да се направи работна група за разпределянето на тези средства, както и да се направи национална стратегия.

Петков подчерта, че въпреки многобройните им становища, запитвания и предложения за създаване на работна група и национална стратегия за поливно земеделие, все още не са ги поканили на среща. „В една много трудна ситуация сме. Спекулативните цени, които бяха съставени през януари – февруари тази година, сега трябва да се плащат. Методиката не е прозрачна и легитимна, защото не е разписана от МС, а самите цифри вътре също са спекулативни – избрани са най-високите цени от сезон 2022 г.“.

Сега „Напоителни системи“ искат да си получат парите, а пък после ще бъдат върнати, коментира той.

„В България доставката на вода не е само от „Напоителни системи“, тя покрива едва 1/3 от площите в страната. Другите поливни площи се осъществяват от самите земеделски производители. Получаването на разрешително от МОСВ понякога става много бавно и трудно, а и много скъпо. Там също виждаме редица недомислици, защото няма диференциация между минерална вода, вода за поливане и вода за питейни нужди, всичко е под общ знаменател. Имайки такъв закон, който ако го активира министърът на околната среда и водите, ние се опасяваме, че буквално за една нощ може голяма част от нашите членове да бъдат подведени под съдебна отговорност. Това силно ще застраши както нашата работа, така и цялата система“, припомни Петков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html