петък, 19 април 2024 г.

Киев започва консултации със САЩ за гаранции за сигурност

Андрий Ермак
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Украйна започва тази седмица консултации със САЩ за предоставяне на гаранции за сигурността на страната до приключване на процеса на присъединяване към НАТО, заяви в Телеграм началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски Андрий Ермак, цитиран от Ройтерс и БТА.

Ермак добави, че официални лица от редица държави се готвят да се срещнат в Саудитска Арабия, за да обсъдят мирния план на Зеленски за Украйна, основан на напускането на всички руски войски. Той не посочи кога ще се проведе следващата среща, но заяви, че планът ще бъде обсъден на три етапа, които ще доведат до среща на държавните и правителствените ръководители.

За срещата беше съобщено първо във в. „Уолстрийт джърнъл“. Според изданието тя ще се проведе в Джеда на 5-6 август.

Разговорите за гаранции за сигурност със САЩ са продължение на ангажиментите, поети от страните Г-7 на срещата на върха на НАТО в Литва по-рано този месец за изготвяне и спазване на гаранциите за сигурност.“Започваме разговори със САЩ (тази) седмица“, написа Ермак в Телеграм. „Гаранциите за сигурност за Украйна ще бъдат конкретни, дългосрочни задължения, осигуряващи способността на Украйна да победи и да сдържа руската агресия в бъдеще. Това ще бъдат ясно разписани формати и механизми за подкрепа“. Той уточни, че гаранциите „ще бъдат в сила, докато Украйна получи членство в НАТО“.

На срещата на върха на Алианса във Вилнюс на Украйна беше предложена подкрепа за борбата срещу 17-месечната руска инвазия, а отделни държави обещаха нови оръжия, но не беше определена дата за членство преди края на войната. Членовете на Г-7 се съгласиха всяка страна да договори споразумения за предоставяне на гаранции за сигурност и да помогне на Украйна да укрепи армията си. Според Ермак над 10 други държави са се присъединили към декларацията на Г-7 и Украйна преговаря с всяка от тях за условията на бъдещите гаранции.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html