понеделник, 15 април 2024 г.

Станимир Михайлов е новият шеф на Здравната каса

Депутатите избраха за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов. Той беше единственият кандидат за поста, а неговата номинация бе издигната от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

За него гласуваха  137 депутати, 46 бяха „против“, въздържали се нямаше. Кандидатурата му основно беше подкрепена от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а против нея бяха „Има такъв народ“ и „Възраждане“, предаде БТА.

Маргарита Генчева от „Възраждане“ коментира, че при изслушването му в здравна комисия на част от въпросите Михайлов не е дал отговор, а друга част от отговорите са били неубедителни.  В изложението му пред комисията не чухме нищо за реформи, как ще бъдат решени тежките проблеми в системата, като доплащането от пациентите, например, коментира също Генчева. Искаме от трибуната да чуем отговори на медийни публикации относно нотариалните сделки  за покупко-продажба на имот в центъра на София, посочи тя.

Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ отбеляза, че личността на управителя на НЗОК винаги е била от изключителен обществен интерес. Депутатът отбеляза, че са задали редица въпроси, както и техните колеги в здравна комисия, и никак не били удовлетворени от отговорите. Колегите му Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова поставиха на Михайлов въпроси, касаещи сделка с недвижим имот, както и с акционерно дружеството.

Много въпроси, много обвинения, направени тук от трибуната, и всички те са извън същината на въпроса за професионалните качества на Станимир Михайлов, коментира Росица Пандова-Йовкова от „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Тя отбеляза, че на заседание на комисията по здравеопазване е бил изслушан кандидатът за управител на НЗОК. Това, което се случи, ме изненада в контекста на зададените въпроси към него, каза тя. Според нея в общия случаи те били насочени към неговото личностно компрометиране, а на заден план останали въпросите по същество относно бъдещото управление на НЗОК.

По думите ѝ Станимир Михайлов е с брилянта професионална репутация в областта на банковото дело и е доказал, че може да управлява средства. Според нея серията от атаки, на които е бил и е подложен, и спекулациите по негов адрес, са насочени към уронване неговия авторитет. Единствената цел е пълното му дискредитиране като професионалист и достоен човек, смята депутатът. Тя добави, че от ПП-ДБ подкрепят кандидатурата му.

През последните седмици действително имаше множество публикации, насочени срещу мен с неверни твърдения и манипулации, коментира от парламентарната трибуна Михайлов. Той обясни, че е отговорил на всички тях по време на изслушването в здравна комисия и след това в специално обръщение до медиите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html