петък, 19 април 2024 г.

Председателят на СОС реагира гневно заради изверга с макетния нож

Георги Георгиев, ГЕРБ, сн. Фейсбук

Поредно отвратително престъпление – изверг е нарязал с макетно ножче 18-годишно момиче в Стара Загора. Обръснал ѝ е насила главата, счупил ѝ носа, пребил я е, цялата е в порезни рани. Лекарите са направили 400 шева на раните ѝ. Това написа във Фейсбук председателят на СОС Георги Георгиев.

Това е още един случай на домашно насилие. Всеки следващ е по-брутален. Кара те да останеш безмълвен. Да се чувстваш безсилен. Дори и да си силен мъж или жена.

Трябва обаче да реагираме публично, шумно, твърдо и с цяло гърло всеки път след всяко поредно престъпление, призовава председателят на СОС Георги Георгиев. Не само заради жертвите. А заради нас самите. За да покажем, че в нашето общество има нулева толерантност към домашното насилие. Че е недопустимо и е огромен проблем в България. За да държим сметка на институциите да си свършат работата – полицаите, прокурорите, съдиите.
Наскоро един мъж ми писа под публикация за поредното обучение, което организираме – да ми се кара защо съм работил по темата и съм се месил в семейните въпроси. Не са семейни, господине, скъпи съгражданино, цивилизационни са, подчертава Георгиев.

В четвъртък в общинския съвет гласувахме увеличение на броя на безплатните услуги по Правната клиника срещу домашно насилие, която създадохме с Фондация Асоциация Анимус/Animus Association Foundation. Увеличение с 50%. Не от хубаво го гласувахме. Защото за една година имаме 97 случая в София и се изчерпа лимитът. Точно така – от август 2022 до август 2023 година 97 (деветдесет и седем) жени са потърсили и получили безплатна адвокатска помощ или консултация с психолози по общинската програма от Фондация Анимус. Издадени са десетки ограничителни заповеди.

Престъпленията трябва да бъдат наказвани. За да не се превърнат в правило. Съдиите трябва да прилагат закона в цялата му строгост. Защото той освен буква има и дух. И ако не го знае някой, трябва да си нареже дипломата с макетно ножче на 400 парчета! А ако си мисли още, че е прав, да я скрепи после с 400 шева, каза Георгиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html