неделя, 14 април 2024 г.

Властта се „трогна“ за обезобразеното с макетен нож момиче, но насилникът е на свобода

Невиждана жестокост и насилие над 18-годишно момиче от Стара Загора. Момичето е нарязано с макетно ножче от приятеля си в края на юни. Първоначално насилникът е задържан за 72 часа, но след това е пуснат под гаранция. Пострадалата няма да получи заповед за незабавна защита,тъй като няма брак или съжителство с насилника, а са в интимна връзка. Това е сред измененията, които не бяха приети от Народното събрание преди седмица, предаде БНТ.

Нарязани ръце, крака и гърди. Над 400 шева. Носът на момичето е счупен, а след кървавата саморазправа мъжът е обръснал косата ѝ.

По време на нападението е бил с маска и ръкавици. Жертвата го е разпознала по усмивката и дрехите. Първоначално е бил под стража, а по-късно мярката е променена, тъй като уврежданията на момичето са окачествени от Старозагорския окръжен съд като „лека телесна повреда“. За да търси правосъдие момичето, сега трябва да заведе дело срещу насилника. Наблюдаващият районен прокурор все пак е назначил нова експертиза. Чака се нейното заключение.

Сега насилникът е на свобода и работи като охрана в заведение. От профила му в социалните мрежи става ясно, че тренира бойни спортове. В една от последните си публикации споделя, че един ден ще си купи танк и ще посети няколко адреса, за да се похвали. Не отговори на опитите ни да се свържем с него. Близките на момичето ни казаха, че предпочитат да замълчат.

Жертвата от този случай е част от онези 30% пострадали от домашно насилие, които не живеят заедно с насилника. Въпреки че преди седмица депутатите промениха закона, искането на неправителствените организации, когато жертвата е в интимна връзка с насилника, да получава заповед за защита, не беше прието.

„Това е един от проблемите, които за съжаление измененията в закона за защита от домашно насилие не успя да отговори, защото към този момент, за да получат жертвите закрила, се изисква да бъдат във фактическо съпружеско съжителство. Тоест, да има установена трайна връзка и те да живеят под един покрив“, каза депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова, съобщи националната телевизия.

„За съжаление и към този момент домашано насилие в условията на интимна връзка не беше прието като обхват на закона и това е много тъжно, защото хиляди хора в България няма да имат право на закрила. Това е съдебно решение, което гарантира защита на пострадалото лице. Тоест на 100-500 метра от мястото на живеене да не се приближава, да се въздържа от насилие“, коментира Юлия Андонова от фондация П.У.Л.С.

Премиерът Николай Денков заяви, че към такъв тип деяние не може да има толерантност. „Случаят от човешка гледна точка е ужасен, като чух за какво става дума, бях потресен. Буди недоумение начинът, по който беше квалифицирано деянието и все пак се надявам да има развръзка в това отношение“, коментира Денков.

Сред приетите промени в Закона за защита от домашно насилие са достъп до безплатна правна помощ, създаване на национална структура, която ще кординира проблемите с домашното насилие, както и право на терапия. Срокът за подаване на молби за защита също е изменен – от един на три месеца.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html