петък, 19 април 2024 г.

След 21 часа заседание парламентът одобри окончателно бюджета за 2023 г.

Снимка: БГНЕС

След продължило цели 21 часа заседание парламентът одобри окончателно бюджета за 2023, съобщи БНР. То започна вчера 9 часа сутринта.

Финансовата рамка е изчислена при дефицит от 3% – на начислена основа със запазване на голяма част от първоначално предложената капиталова програма.

С текстовете са осигурени средства за увеличение на възнагражденията в редица министерства и други ведомства, каквито са МВР, ДАНС, НОИ и други.

За БНР също има осигурени допълнителни средства, като над предложените от министерството депутатите добавиха 1 500 000 лева.

С думите: “Уважаеми колеги, добро утро и честит бюджет” председателят на парламента Росен Желязков закри заседанието, а финансовият министър Асен Василев в крайна сметка изрази задоволство от приетите текстове. “Бюджетът е в първоначално зададените параметри с 3% дефицит, със сериозна капиталова програма, с едно преразпределение от част капиталовите разходи към допълнително заплащане, което парламентът направи, в размер на около 300 милиона лева и като цяло с голяма част от фискалните мерки запазени, така че да могат да се съберат приходите”.

Заплатите на служителите във фирмите с персонал над 100 души ще се плащат задължително по банков път. И други изменения бяха направени директно в Пленарната зала. Венко Сабрутев от ПП-ДБ обясни за платежната сметка по основни операции: “Не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения по социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти. Сметката за основни операции се обслужва безплатно”.

Депутатите отхвърлиха идеята клиент, който не е получил редовен касов бон в заведение, да може да си тръгне без да плати сметката, но оставиха 9-процентната ДДС ставка за ресторантьорския бранш до края на годината. Фирмите, регистрирани по ДДС с касови наличности над 50 000 лв. ще трябва да ги декларират на всеки 3 месеца.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html