петък, 19 април 2024 г.

Владимир Путин: Украйна отказва да преговаря с Русия

Снимка: БГНЕС

По думите на Владимир Путин Украйна отказва да преговаря с Русия.

Африкански лидери призоваха руския президент Владимир Путин да приложи техния мирен план за край на войната в Украйна и да поднови споразумението за износ на украинско зърно през Черно море.

На форума Русия – Африка в Санкт Петербург се чуха призиви за деескалация в Украйна, поемане на конструктивни ангажименти и преговори, тревоги за високите цени на храните и горивата.

„Съгласни сме, че всички противоречия трябва да се решават чрез преговори. Проблемът е, че Украйна отказва да говори с нас. Причината за този конфликт е заплахата за сигурността на Русия, създадена от Съединените щати и НАТО. Те отказват преговори за осигуряване на еднаква сигурност за всички, включително Русия. Сегашното украинско ръководство отказва преговори в официална позиция. Президентът на Украйна подписа указ по този въпрос“, каза руският президент.

Африканската инициатива включва изтегляне на руските войски от Украйна и на ядрените оръжия от Беларус, отпадане на международната заповед за арест на Путин и разхлабване на санкциите. Русия традиционно обвързва преговорите за Украйна с признаване на „новите реалности“ на терен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html