неделя, 21 април 2024 г.

Първите дипломати на България, Италия, Албания и С. Македония с декларация за Коридор №8

От българска страна в срещата участва вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.                                                                                                  Снимка: БГНЕС

Изграждането на Коридор №8 ще насърчи търговията и бизнеса, добросъседството, икономическия растеж и сигурността. Това каза заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел, цитирана от МВнР.

Габриел участва в четиристранна министерска среща в в замъка Свево в Бриндизи, Италия, посветена на регионалното сътрудничество и изграждането на Европейски коридор №8. В срещата, домакин на която бе Италия, се включиха вицепремиерът и министър на външните работи на Италия Антонио Таяни и министрите на външните работи на Албания и на Република Северна Македония (РСМ) – Олта Джачка и Буяр Османи.

Коридор №8 ще даде нови възможности за младите хора и ще допринесе за създаването на иновативни хъбове, превръщайки региона в място за развитие на пробивни технологии и предприемачество от ново поколение, заяви още вицепремиерът Габриел.

По думите й транспортната свързаност е от ключово значение за регионалното сътрудничество, икономическото развитие и привличането на чуждестранни инвестиции. „Нужни са съвместни и координирани усилия за изграждането на инфраструктурата на Коридор №8I. Това е проект от стратегическо значение за България, Италия, РСМ и Албания, тъй като допринася за процеса на сближаване на Западните Балкани с ЕС и насърчава сътрудничеството между страните от региона и хората“, коментира Мария Габриел.

Във финалния документ от срещата на външните министри днес в Бриндизи се казва, че те подчертават стратегическото значение на Европейски Коридор 8 като част от централната транспортна мрежа Тен-Т. Министрите са постигнали съгласие, че завършването на коридора било то чрез железопътни връзки, или чрез автомагистрални връзки ще допринесе по един значителен начин за икономическия растеж на региона и за интеграцията на Западните Балкани в единния пазар на ЕС. Министрите също така подчертават значението на Коридор номер 8 за засилване на военната мобилност в региона в рамките на НАТО и на ЕС.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html