Начало БИЗНЕС Бюджет 2023 остана без подкрепата на финансовото министерство

Бюджет 2023 остана без подкрепата на финансовото министерство

Финансовият министър Асен Василев оттегли подкрепата си за бюджета за тази година.
Снимка: БГНЕС

Финансовото министерство оттегли подкрепата си за Бюджет 2023, след като текстове за по-висока събираемост отпаднаха при второто четене на законопроекта в ресорната бюджетна комисия, съобщи БНР.

На заседание, приключило малко преди полунощ вчера, комисията отхвърли редица контролни мерки, които според министерството са необходими на приходните агенции, за да осигуряват постъпления. Макрорамката е изчислена при дефицит от 2,5 на сто на касова основа и три процента на начислена основа.

В края на заседанието на комисията министър Асен Василев заяви, поради отпадналите мерки за събираемост финансовото министерство не подкрепя бюджета в този му вид.

Вчера бюджетната комисия окончателно одобри текстовете на бюджета за тази година, като осигури по-високи заплати в редица ведомства като МВР, НАП, Митниците и други. По-големите разходи обаче трябва да бъдат съпроводени и с по-висока събираемост, но част от мерките отпаднаха. Предстои всички текстове да бъдат гласувани окончателно в пленарната зала в четвъртък.

Според запознати има риск кабинетът да подаде оставка, защото префасонирането на параметрите на хазната на практика обезсмисля политиките му за постигане на дефицит от 3%, което е основната ни цел за влизане в еврозоната. Явно противниците на приемането ни във валутния съюз отново ще намерят начин да свалят поредното правителство, решило да завърши този процес.