петък, 19 април 2024 г.

Три жертви взеха пожарите на остров Сицилия, други страни също са в пламъци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три жертви взеха пожарите на остров Сицилия, съобщи БНР. Огнената стихия обхвана и и полуостров Гаргано в област Пулия известен като „шпората на италианския Ботуш“.

Много е тежка ситуацията в и около Палермо на остров Сицилия, където жертвите са вече 3 – две възрастни жени и един мъж, а ранените са четирима – пожарникари и лесничеи. Пламъците обхванали околностите на Палермо от преди едно денонощие засегнаха и някои от кварталите на града, където изгоряха къщи. Гори и едно от сметищата на града и заради силния вятър за пожарникарите е трудно да овладеят ситуацията.

Въздухът е непоносим за дишане и хората са помолени да не излизат навън. Пожари обхванаха още райони около градовете Трапани, Месина, Катания, Сиракуза и остров Пантелерия. Граждани протестират заради недостига на спасителни екипи и на самолети за гасене на пожари.

Министърът на гражданска защита и бивш областен управител на Сицилия Нело Музумечи каза, че „В някои части на Сицилия са били открити устройства предизвикващи пожар, поради което тези палежи може да се смятат са умишлени“. “Това не е за първи път и не само за Сицилия“, уточни той. Пламъци обхванаха и националния парк „Гаргано“ в област Пулия.

Евакуирани са над 2000 туристи от хотелски комплекси в морския град Виесте.

Междувременно в Хърватия се опитват да потушат пожари южно от град Дубровник. Силният вятър обаче пречи на използването на самолети. Огънят обхвана открита площ на 12 километра от града. В борбата със стихията участват около 130 огнеборци, а местно издание съобщава, че пожарите са предизвикали избухването на мини на близък хълм, останали от войната в бивша Югославия. Пожар избухна и в района на Сплит, където на терен работят 65 пожарникари и три самолета.

В Португалия стотици огнеборци се опитват да потушат пожар в природен парк край курортния град Кашкаиш. Там огънят също е разпалван допълнително от силните ветрове. Общо 600 пожарникари с близо 200 автомобила и самолети се опитват да овладеят пламъците. Кметът на Кашкаиш заяви, че някои от местните жители са били евакуирани като предпазна мярка, но няма пострадали, нито засегнати домове.

В Алжир държавната телевизия съобщи, че пожарникарите са успели да овладеят горските пожари по средиземноморското крайбрежие на страната. Огънят взе 34 жертви и предизвика затварянето на два гранични пункта със съседен Тунис.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html