петък, 19 април 2024 г.

Смяната на националния празник предизвика дебати в парламента

Снимка: БГНЕС

Евентуална промяна на националния празник от 3 март на 24 май стана повод за коментари в кулоарите и декларации в пленарната зала, предаде БНТ.

Лидерите на управляващото мнозинство в лицето на Кирил Петков, Бойко Борисов и Христо Иванов предпочетоха да защитят виждането си, че 24 май трябва да е новият национален празник с аргумента, че тогава празнуваме българската писменост и култура. Опозицията заяви, че празникът трябва да остане 3 март, защото това е датата, на която България се връща на политическата карта на Европа.

Ето какво коментираха представителите на партиите:

Бойко Борисов, ГЕРБ-СДС: 24 май е изключителен празник, даже няма спор по това. Има спор дали да е този, онзи или други.

Кирил Петков, „Продължаваме промяната – Демократична България“: В духа на българската Конституция трябва да има знания, писменост, култура, образование. Ние трябва да дадем завет на нашите деца, че само през образование, култура, писменост и просвета България може да просперира.

Христо Иванов, „Продължаваме промяната – Демократична България“: По отношение на 24 май въпросът не е за една или друга страна, за едно или друго разделение – въпросът е за България и как ние самите искаме да разкажем на нашите деца.

Костадин Костадинов, „Възраждане“: 3 март е не просто национален празник на България, той е символ на българската свобода, той е денят на свободата. Да, при на свободата и независимостта се различават и някои умели, политически нечистоплътни спекуланти си позволяват да използват този факт и да пипат с мръсни пръсти българската история и да се гаврят с нея.

Борислав Гуцанов, БСП: Вие уважаеми или по-скоро неуважаеми колеги, сте склонни да жертвате всичко родно, за да докажете своята правилна политическа ориентация, както вие го говорите, и за пореден път да сложите наколенки, пред кого – сигурно и вие не знаете.

Ивайло Вълчев, ИТН: С цялата си българска и славянска душа и с целия си евроатлантически разум не мога да разбера къде е проблемът в 3-ти март. Можете да променяте празниците, достатъчно много сте, но не можете да промените историята.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html