понеделник, 29 април 2024 г.

В Афганистан днес затварят окончателно салоните за красота

Около 60 000 жени в страната ще останат без доходи заради поредната забрана на талибаните.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Афганистан днес затварят окончателно салоните за красота. Хиляди подобни ателиета трябва да затворят в цялата страна, тъй като днес влиза в сила заповедта на талибанските власти за затварянето на тези обекти, предаде Франс прес.

По този начин афганистанките ще бъдат лишени от един от малкото си източници на доходи и от едни от малкото пространства на свобода в управляваната от талибаните страна. От връщането си на власт през август 2021 г. талибаните до голяма степен изключиха жените от обществения живот – от гимназиалните класове в училищата, от университетите и от публичната администрация. Забраниха им също да влизат в паркове, градини, спортни зали и обществени бани. Освен това жените бяха задължени да се покриват изцяло при излизане от вкъщи.

По силата на заповедта, която бе обявена в края на миналия месец, ще бъдат затворени хиляди салони за красота, които за много семейства са единственият източник на доходи, отбелязва Франс прес. Затварянето на салоните за красота ще доведе до загуба на доходи за 60 хиляди жени, които работят в 12 хиляди обекта, сигнализира Търговско-индустриалната камара за жените на Афганистан.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html